Ντοματόρυζο
Ντοματόρυζο

Χρόνος Προετοιμασίας
10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος
25 λεπτά
Μερίδες
4
ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ. ρύζι καρολίνα
- 400 γρ. ώριμες ντομάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ½ κουταλάκι του γλυκού
- τοματοπελτέ
- ¼ κουταλάκι του γλυκού
- ζάχαρη
- 750 ml. ζεστό νερό
- 20 ml. ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι του γλυκού
- φρέσκο θυμάρι
- Φρεσκοκομμένο μαύρο
- πιπέρι
- Θαλασσινό αλάτι
- 7-8 ντοματίνια
- Φρέσκα φύλλα βασιλικού
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Στον ρεντέ ( χοντρό μέρος του τρίφτη) τρίβουμε τις ντομάτες σε ένα μπωλ και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε χαμηλή φωτιά, για 2-3’.
- Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για 1′, προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, τις ντομάτες, το θυμάρι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις απορροφήσει τα περισσότερα υγρά ξεκινάμε να προσθέτουμε το ζεστό νερό σταδιακά, περίπου μια βαθιά κουτάλα κάθε φορά, αλάτι και πιπέρι.
- Στην αρχή του μαγειρέματος το νερό, κάθε φορά, το προσθέτουμε αφού πρώτα απορροφήσει το ρύζι τα περισσότερα υγρά, αρχίζει να “στεγνώνει” και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
- Στην πορεία αφήνουμε περισσότερα υγρά στο ρύζι ώστε στο τέλος να καταλήξει να έχει μελώσει αλλά και να μην είναι στεγνό αλλά ζουμερό.
- Τέλος προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και προσθέτουμε τα φύλλα του βασιλικού, χοντροκομμένα.
- Σερβίρουμε αμέσως με λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστο ξερό ανθότυρο ή άλλο τυρί.
-Αν οι ντομάτες μας δεν έχουν αρκετή γεύση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο τοματοπελτέ.
-Ανάλογα τα υγρά από τις ντομάτες μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ή λιγότερο νερό
-Φυσικά κάθε φορά μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη γεύση με λιαστή ντομάτα, πιπεριά, μυρωδικά, ελιές κτλ.
-Μπορούμε να προσθέσουμε στο ντοματόρυζο 30ml λευκό κρασί
-Εκτός από ρύζι καρολίνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρμπόριο