Πικάντικη φασολάδα

Χρόνος Προετοιμασίας

202 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος

2 ώρες

Μερίδες

4

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. μέτρια άσπρα φασόλια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2 ντομάτες αλεσμένες
  • 1 κ.σ. πάστα ντομάτας (επειδή τον χειμώνα οι ντομάτες είναι εκτός εποχής)
  • 2 καρότα (κομμένα σε κυβάκια)
  • 2 μικρές πατάτες (κομμένες σε κυβάκια)
  • 1/4 ματσάκι σέλινο (ψιλοκομμένο)
  • αλάτι και πιπέρι
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 καυτερές πιπερίτσες ή 1/2 κ.γλ. μπούκοβο (ή τσίλι).

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Μουσκεύω τα φασόλια από το βράδυ σε σκέτο νερό. Σε περίπτωση που γνωρίζω με σιγουριά ότι τα φασόλια είναι ευκολόβραστα, μπορώ και να παραλείψω το μούσκεμα. Το πρωί τα βάζω να βράσουν στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό δίχως τίποτα άλλο (όπως π.χ. αλάτι ή ντομάτα που επιβραδύνουν το ψήσιμο των οσπρίων).
  2. Όταν μετά από 60’ περίπου έχουν μαλακώσει (δοκιμάζω να δω), τότε προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως το κρεμμύδι, την ντομάτα, την πατάτα, τα καρότα, την πάστα ντομάτας, την πιπερίτσα (ή το μπούκοβο), το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, εκτός από το σέλινο που το προσθέτω στο τέλος.
  3. Βράζω για ακόμα 60’ (περίπου) προκειμένου να χυλώσει η φασολάδα. Σε περίπτωση όμως που εντέλει, η φασολάδα δεν έχει χυλώσει αρκετά, τότε αλέθω μια κουταλιά φασολάδας στο multi την προσθέτω στην υπόλοιπη σούπα, για να δώσει όγκο.
  4. Λίγο πριν σβήσω την φωτιά, αφαιρώ την πιπερίτσα (αν την εντοπίσω!) και προσθέτω το ψιλοκομμένο σέλινο (το οποίο δεν το ρίχνω νωρίτερα για να μην μαραθεί και χάσει το άρωμά του). Δοκιμάζω την φασολάδα για την γεύση κι αποσύρω από την φωτιά.